Werkwijze



Psychologenpraktijk IJsselmonde (PSY-IJsselmonde) staat bekend om de betrokkenheid en persoonlijke aanpak bij psychische klachten. Vanaf het eerste gesprek tot en met de afronding wordt gestreefd om je zo goed mogelijk van dienst te zijn bij de behandeling van je psychische klachten en problemen. De werkwijze van de behandeling kenmerkt zich als kortdurend, klacht- en oplossingsgericht en inzichtgevend. De behandeling bestaat gemiddeld uit 8 tot 10 sessies.

Er worden verschillende therapeutische technieken toegepast, afkomstig vanuit de cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie, inzichtgevende therapie en EMDR. We evalueren regelmatig de behandeling en maken gebruik van E-Health via Embloom. Sinds 1 januari 2022 werken we in de GGZ met een nieuwe bekostiging: het ZORGPRESTATIEMODEL. Als onderdeel hiervan wordt de zorgvraagtypering ingevoerd via Honos+. 

De zorgvraagtypering in de ggz geeft een momentopname van de zorgvraag en problematiek van de patiënt. De regiebehandelaar bepaalt wat het juiste zorgvraagtype is. Hiervoor gebruik ik de vragenlijst HoNOS+. Dit geeft informatie over de verwachte behandelinzet en wordt tevens vermeld op de factuur van de behandeling. De zorgvraagtypering is niet hetzelfde als een behandelplan.

Middels een behandelplan kijk ik samen met jou welke doelen je wilt behalen en welke behandeling wordt ingezet. We zullen ons richten op welke handvaten je nodig hebt om de huidige klachten te verminderen, maar ook om deze te voorkomen, het vergroten van het zelfinzicht en het uitbreiden en versterken van copingvaardigheden (hoe ga je met problemen en stressvolle gebeurtenissen om).

Daarnaast bied ik ook E-Health aan via Embloom. Dit betekent dat je thuis online een deel van de behandeling kan volgen indien je dit zou willen en na de behandeling nog kan toepassen . 

Intake

In het eerste gesprek maken we kennis met elkaar. Je ontvangt informatie over de praktijk en de algemene voorwaarden. Samen maken we inzichtelijk wat je klachten zijn en wat je hulpvraag is. We kijken naar de onderliggende problemen, je wordt actief betrokken in het formuleren van inzichten, samen stellen wij een behandelplan op met concrete, haalbare en meetbare behandeldoelen. Je hebt als het goed is de vragenlijst (SQ-48 of OQ-45) ingevuld. Het intakegesprek valt onder de behandeling en is dus niet kosteloos.

Behandelplan

In het behandelplan staan verschillende afspraken die jij en ik samen geformuleerd hebben. Hierin staan:

  • Bevindingen betreffende de klachten (diagnose);
  • De concrete haalbare behandeldoelen die we samen geformuleerd hebben;
  • Wat de behandeling inhoudt, de therapievorm en E-Health via Embloom;
  • Wat jij en de behandelaar van elkaar mogen verwachten

  • Mocht de hulpvraag niet beantwoord kunnen worden, dan zal de hulpvraag bijgesteld worden of in wederzijds overleg met jou naar zorg elders plaatsvinden.

    Voortgang en afronding

    De kwaliteit van je behandeling is belangrijk. Voor zowel jou als client als voor mij als behandelaar en voor de praktijk. Het beloop en de voortgang van je behandeling wordt dan ook regelmatig geëvalueerd (ORS en SRS). Deze evaluatie gaat over je behandelaar, je behandeling, de opgetreden verandering van je functioneren en de verandering van je klachten. Dit doen we zowel mondeling als via vragenlijsten. Aan het einde van je behandeling bespreken we de terugvalpreventie, maken we eventueel een terugvalpreventie plan en wordt een vragenlijst aangeboden de OQ-45 de nameting. Heel belangrijk om ook de tevredenheidsvragenlijst(CQ-i) in te vullen.